Copyright

Fotografiile prezentate în acest site aparţin autorilor: Aurelian Stroe (toate clădirile) şi arh. Ana Maria Hariton (interioare Teatrul Naţional din Craiova). Reproducerea fotografiilor fără permisiunea autorilor reprezintă o încalcare a legii.

Pentru toate textele şi imaginile prezentate în acest site, Fundaţia Culturală INFOROM este deţinătorul cesiunii drepturilor de autor. Reproducerea şi utilizarea neautorizată sunt interzise.

Despre proiect

Proiectul cultural propus are drept scop realizarea unor documentatii īn vederea promovarii valorilor culturale, reabilitarii morale si, īn final, clasarii cu statut de monument istoric a zece obiective din patrimoniul arhitectural, construite īn perioada 1950-1977.

Obiectivele arhitecturale propuse īn cele doua etape parcurse pīna acum sīnt cladiri majore, repere ale centrelor urbane culturale, administrative sau turistice ale capitalei sau ale unor localitati din tara. Īntr-o prima etapa de lucru sunt propuse 5 obiective, urmīnd ca īn etapa a doua lista sa fie completata cu alte 5 obiective.

Proiectul urmareste doua obiective specifice:

  • informarea, constientizarea si formarea unei optici favorabile īn mediul cultural, profesional si administrativ fata de valorile arhitecturii postbelice din Romānia
  • pregatirea documentatiei īn vederea initierii unui demers legislativ de protectie (prin clasare) a acestor repere arhitecturale, reprezentative la nivel national.

Din cauza presiunii imobiliare o parte din aceste obiective sufera sau sīnt supuse riscului unor transformari radicale si ireversibile, greu de oprit din punct de vedere legal. Autorii (majoritatea) si sefii de proiect ai acestor cladiri sīnt decedati si, īn lipsa unei protejari efective a drepturilor lor intelectuale (succesori, fundatii sau organizatii profesionale) nu se pot opune transformarilor arbitrare, reabilitarilor defectuoase si plasarii unor noi constructii neintegrate īn proximitatea lor.

Exista exemple de necontestat ca asemenea agresiuni sīnt posibile: Teatrul National din Bucuresti īn anii 1980, Hotel Europa din Eforie Nord īn 2007, propunerea la un moment dat de demolare a aerogarii Baneasa īn 2000, uzura fizica a unor parti exterioare si anturajul publicitar agresiv de la Teatrul National din Craiova. Aceste cazuri semnaleaza iminenta cu care trebuie sa se intervina īn protejarea arhitecturii postbelice a carei valoare nu poate fi pusa la īndoiala.

Īn tarile occidentale europene fenomenul a fost sesizat mai de mult timp si se īncerca īn acest moment sa se formuleze criterii si reguli tehnice pentru prezervarea si promovarea acestui esantion de constructii.

Dificultatea mare de a clasa cladiri construite dupa 1945 este recunoscuta īn toata Europa si consta īn faptul ca legislatia, chiar europeana, ignora protectia acestui sector temporal īn fata modernizarilor.

Īn Romānia situatia acestei categorii este si mai grea, normele metodologice ale Ministerului Culturii si Cultelor nu permit īn acest moment o clasare o a unor obiective mai recente de anii 1960, desi recomandarile UNESCO limiteaza clasarea obiectivelor istoriei recente, la un prag relativ de 25 ani, īn urma prezentului an calendaristic (2007-25=1982).

O alta dificultate īn pastrarea si reabilitarea acestui patrimoniu arhitectural consta si īn colectarea de date despre proiectarea si construirea acestor cladiri, activitati aflate sub egida fostelor mari institute de proiectare de stat, azi īn mare parte desfiintate sau privatizate si cu arhivele dezmembrate sau pierdute.

Nu īn ultimul rīnd, asupra arhitecturii de acest gen planeaza blamul generalizant al perioadei comunismului, judecata critica asupra unor perioade recente de creatie arhitecturala fiind deocamdata putin consistenta si interesanta pentru arhitecti, critici si oameni de cultura.

Proiectul cultural īsi propune identificarea si fotocopierea proiectelor originale si a materialelor ilustrative din epoca, a unor marturii inedite legate de autorii proiectelor īn vederea unei valorificari moderne adresate atīt autoritatilor, pentru initierea unei baze legale de protejare, dar si pentru sensibilizarea si informarea specialistilor si a publicului larg, prin comunicarea arhitecturii (expozitie itineranta), publicare si promovare turistica.

De mentionat ca pentru propunerea de clasare a unor valori culturale este necesar a se īntocmi dosare de documentare care sa cuprinda:

  • studiu istoric, cercetare de arhiva
  • acte proprietate
  • documentar fotografic vechi si actual
  • relevee, planuri de situatie, topografice
  • fisa analitica minimala.

Elaborarea acestei documentatii nu se poate efectua decīt īn cuprinsul unui program sistematic, cu reguli si rigori stiintifice si cu sustinere din partea breslei arhitectilor si a inginerilor, iar rezultatele acestei prime etape se vor constitui īntr-o metodologie aplicabila ulterior altor programe pentru arhitectura recenta.

Fondul arhivistic reconstituit, recuperat si comparat cu situatia lui actuala, poate deveni un punct de pornire pentru trezirea interesului opiniei publice, a comunitatilor locale si pentru legalizarea protectiei unui esantion din patrimoniul arhitectural de interes national, din perioada 1950-1977.

Īn cadrul obiectivului de proiect care īsi propune constientizarea autoritatilor, a decidentilor si a proprietarilor/administratorilor si prevenirea interventiilor arbitrare si agresive asupra cladirilor selectate, se va initia o comunicare a rezultatelor partiale ale proiectului catre categoriile sus-mentionate si se va monitoriza raspunsul/reactia acestora. De asemenea, prin initierea unor legaturi de comunicare cu mostenitorii unora din autorii decedati se poate obtine constientizarea acestora fata de obligatia de a le apara drepturile de autor, atīt morale, cīt si patrimoniale, cu sprijinul organizatiilor arhitectilor.

Promovarea proiectului se va face si prin instrumente specifice pentru o audienta mai larga; se va proiecta si mentine un site Internet al proiectului, cu versiuni īn romāna si engleza, similar conceptual cu al altor proiecte culturale ale Fundatiei Culturale Inforom (www.inforom-cultural.ro); se va difuza gratuit un CD-ROM continīnd o sinteza a documentatiei proiectului.

Proiectul este patronat si finantat de catre Ordinul Arhitectilor din Romānia, care va contribui la o buna promovare a obiectivelor si rezultatelor īn rīndul arhitectilor membri si al opiniei publice prin activitatea curenta de comunicare. Ordinul Arhitectilor din Romānia īsi asuma raspunderea de a īnainta documentatiile autoritatilor competente, cu propunerea de clasare, īn vederea deciziei īncadrare a acestor obiective īn Lista monumentelor istorice.

Continutul cultural si profesional al rezultatelor proiectului este gestionat de arhitect Ruxandra Nemteanu, specialist īn patrimoniul cultural. Proiectul cultural este organizat si condus financiar prin Fundatia Culturala Inforom reprezentata de arh./ist.arta Monica Lotreanu, specializata īn management cultural.

Echipa de lucru va fi formata din arh. Ruxandra Nemteanu, arh. Ana-Maria Hariton, arh. Mihaela Criticos, arh. Miruna Stroe, ist. Aurelian Stroe (fotografii), ist. arta Adriana Stroe si altii.

Dupa finalizarea proiectului si dupa bilantul impactului creat se vor putea face demersuri pentru un proiect II de extindere a obiectivelor protejate de arhitectura postbelica la nivel national si pentru o participare romāneasca la un program cultural īn parteneriat european, vizīnd aceasta sectiune de creatie arhitecturala.

LISTA OBIECTIVELOR CERCETATE PRIN PROIECT – ETAPA I 2008-2009

1

Pavilionul H, Parcul Herastrau, Bucuresti

Arh. Damian A.

1950

2

Circul de Stat, Bucuresti

Arh. Porumbescu. N., Rulea C., Lupescu A. ing.

1960-1963

3

Pavilionul EREN, Bucuresti

Arh. Damian A., Enescu M., Soare M. ing.

1964

4

Teatrul National din Craiova

Arh. Iotzu A.

1974

5

Teatrul de Stat din Tārgu Mures

Arh. Savescu C.

1974 

LISTA OBIECTIVELOR CERCETATE PRIN PROIECT – ETAPA II 2009-2010

6

Aeroportul Baneasa, Bucuresti

Arh. Damian A., Alifanti M.

1948

7

Restaurantul „Perla Marii”, Eforie Nord

Arh. Stoppler N., arh. Lazarescu

1958

8

Sediul politico-administrativ Baia-Mare

Arh. Alifanti M., Panaitescu A.

1969-1970

9

Ansamblul hotelier Amfiteatru, Belvedere si Panoramic din Olimp, Neptun

Arh. Manolescu S., arh. Manaila R.

1971-1972

10

Sediul fostei Academii “Stefan Gheorghiu”, Bucuresti

Arh. Rulea C.

1971